Cargill’den yerli üretime Ar-Ge desteği
Dünyanın sorumlu, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmesi için çalışan Cargill, beslenme alanındaki bilgi ve gelişimi desteklemeye devam ediyor. Cargill’in Bursa Orhangazi’deki INFUSE Uygulama Merkezi, yerli üreticilerin uluslararası araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hizmet ediyor. Türkiye’de ithal ikameci çalışmaların geliştirilmesine ve piyasaya daha düşük maliyetle ve daha hızlı ulaştırılmasına katkı sağlayan tesisin yarattığı katma değer yurt içinde kalmaktadır.
Sürdürülebilir, sağlıklı, bilinçli ve yaşamı güzelleştiren beslenme ürünleri için yenilikçi çözümler sunan Cargill, Bursa Orhangazi’de endüstriyel ölçekli üretimin küçük ölçeklerde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan son teknoloji ekipmanlara sahip kapsamlı bir süt ürünleri pilot tesisini devreye aldı. . INFUSE Uygulama Merkezi, gıda üreticileri için bir inovasyon alanı olarak çalışmakta, ithalat bağımlılığı yüksek ürünler Türkiye’de geliştirilerek yerli üretim için güçlü bir temel sağlanmaktadır.
Cargill Besin META Besin Bileşenleri İşler Yönetim ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cem Beysel, “Yerli tüketim kadar yerli üretim de önemli. Bazı ürünlerin üretilebilmesi için hammaddenin yurt dışından gelmesi gerekiyor. Buradaki ana stratejimiz yerli üretime katkı sağlamak. İthalat bağımlılığı yüksek ürünlerin geliştirilmesine ve pazarlanmasına katkı sağlarken yaratılan katma değer ülkemizde kalmaktadır.
Beysel, INFUSE Uygulama Merkezi’nin özellikle kalınlaştırıcı ürün setlerinin denendiği bir pilot tesis olduğunun altını çizdi. Beysel, “Her türlü süt ürünleri üretim tesisini birebir simüle edebilen tesisimizde, sütlü içeceklerden tatlı ve bitkisel krem şantilere, yoğurttan peynire kadar tüm süt kümelerinde çalışıyoruz. Küçük ölçekli bir mandıra fabrikası maketi diyebiliriz. Üreticilerin ekipmanlarını ve üretim süreçlerini taklit ederek birlikte tarifler geliştiriyoruz. Özellikle peynir, labne ve krema ürünleri gibi pazarda büyük potansiyele sahip geniş bir ürün yelpazesine odaklanıyoruz. Teknolojinin en üst düzeyde olduğu merkezimizde çalışmayı birlikte geliştirirken, aynı zamanda hizmet de sunmaktayız. Kısacası yol arkadaşı yapıyoruz” dedi.
“Üretim kesintiye uğramaz, hız ve maliyet avantajı sağlar”
Süt sektöründe iş geliştirme çalışmalarının çok zor olduğunu vurgulayan Beysel, şöyle devam etti:
“Örneğin saatte 10-20 ton eser işleyebilen bir üretim hattını durdurup yeni bir iş denemek hem zaman alıyor hem de maliyetli oluyor. Ayrıca süt çok çabuk bozulan bir ürün olduğu için bekletilmeden işlenmesi gerekir. Deneme tek seferde başarılı olmayabilir, üretim hattına adaptasyon için denemelerin tekrarlanması gerekebilir. Tüm bu yönleriyle baktığınızda yenilikçi bir çalışma geliştirmek neredeyse imkansız hale geliyor. Burada süt ürünlerinin prototiplerini müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak ve hedeflerine ulaşmalarına temel olacak şekilde hazırlıyoruz. Bu sayede sunduğumuz kapsamlı araştırma ve çalışma-test imkanlarından yararlanarak tariflerini daha hızlı ve daha az maliyetle yurt içinde üretebiliyorlar.”
Beysel, Orhangazi’deki tesiste Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika’daki üreticilere de hizmet verdiklerini belirtti. Bölgede META olarak bu kadar kapsamlı hizmet veren başka bir tesis olmadığını söyleyen Beysel, 2020 Kasım ayından bu yana bölgedeki tüm müşterilerle iletişim halinde olduklarını ve bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Beysel, “Bugüne kadar 14 farklı ürün kategorisinde 600’e yakın prototip çalışması gerçekleştirdik. 12 ürün geliştirdik, bu ürünlerin üretimi ve satışı başladı” dedi.
Cem Beysel, Türkiye’de 62 yıldır faaliyet gösterdikleri için gıdanın sürdürülebilir geleceğini her zaman öncelikleri olarak belirlediklerine dikkat çekti. Beysel, “Türkiye’de yüzde 100 yerli hammadde kullanarak gıda üreticisi müşterilerimize tüketici trendleri doğrultusunda yenilikçi ürün ve hizmetler sunuyoruz. Gıdanın yanı sıra biyoendüstri ve hayvan besleme alanlarında da faaliyet gösteriyor, güçlü iş portföyümüzle hayatın her alanına dokunuyoruz. Cargill olarak amacımız, 157 yıla yayılan küresel deneyimimizi ve araştırma geliştirme alanındaki bilgi birikimimizi, sürdürülebilirlik taahhütlerimiz doğrultusunda yerel üretimi destekleyecek şekilde paylaşmak ve fayda sağlamaktır.”