Haber

Edirne’de Balya İşçilerinin Emekleri

Edirne’de buğday hasadının ardından balya işçilerinin 45 derecede zorlu çalışması tarlalardaki samanların toplanmasıyla başladı.

Edirne’de tarım işçileri kavurucu sıcaklar altında özverili çalışmalarını sürdürüyor. Buğday tarlaları hasat edildikten sonra hayvancılıkta yem olarak kullanılan samanlar önce makinelerle bağlanıyor ve balya haline getiriliyor. Yaklaşık 25 kilo ağırlığındaki saman balyaları daha sonra işçiler tarafından traktör ve kamyonlara yükleniyor.

Saman balyaları, kavurucu sıcağa rağmen tarlalardan ahırlara götürülmek üzere yörede “balyacı” adı verilen mevsimlik işçiler tarafından teker teker tarlalardan alınıyor. Personel yılda yaklaşık 15-20 gününü bu işe ayırmakta ve günde bin ila bin 500 lira kar elde etmektedir.

Kavurucu güneş altında çalışan balya işçileri, toz ve samanın neden olduğu kaşıntıya karşı koyarken sıcak havaya da direnmenin farklı yollarını deniyor. Yüzlerini tülbentle kapatan ve tozdan koruyan işçiler, şapka ile sıcak çarpmasını önlemeye çalışıyor.

“Zor bir iş olduğu için kimse saman balyası işi yapmak istemez”

Saman balyacılığı dışında hayvancılıkla uğraştığını belirten Ahmet Akar, sıcak havanın kendilerini çok zorladığını belirterek, “Balyaları toplayarak kış sezonuna hazırlanacağız. Şu anda 43 ila 45 derece sıcaklıkta hayvanlarımız için çalışıyoruz. Geçen yıl balya bağlamanın bedeli 12 lira iken bu sene 15 lira oldu” Saman balya işi zor bir iş olduğu için kimse yapmak istemiyor. Sıcaklık normalde 42 derece ama çalışırken ısındığımız için 47 dereceyi hissediyoruz. Çalışmak zorundayız” dedi.

“Bu işletmeyle çocuklarımıza bir lokma ekmek götürmek için çalışıyoruz”

Bale çalışanlarından Hüseyin Dizlik, sıcak havada çalışmaya alışkın olduklarını vurgulayarak, “Bazen tarlada susuyoruz ama çalışmaya devam ediyoruz. Sıcaktan ağzımız burnumuz kuruyor ama hayvanların yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Gözümüze saman ve toz girmesin diye tülbent bağlıyoruz. Normalde bardak bağlarız ama bardaklar bulanık. Bu iş ile çocuklarımıza bir modül ekmek götürmek için çalışıyoruz. Balyaları 8 liradan yüklüyoruz. Şimdi yüklediğimiz balyalar İzmir’e götürülecek. Günlük kârımız bin lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. Ben bu işi yılda 20 gün yapıyorum. Zamanında. Hamurumuz kuvvetli çünkü bizi çok yoruyor” dedi.

“Sıcaktan yanıyoruz”

Bazen 50 derecenin altında çalıştıklarını söyleyen Aycan Çelik, yaklaşık 10 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, “Bu işi yapmak herkesin işi değil. Bazen 50 derecenin altında çalışıyoruz. Alışıyoruz. Tüm vücudumuz samanla kaplı olduğu için kaşınıyoruz. Bu yüzden önlem alsak bile saman vücudumuza giriyor.” – EDİRNE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu